festival incert / OFF Incert

Cultura i Drets Humans: Reptes i Transformacions

Jornada professional

Espai per explorar el paper de la cultura en la construcció d’una societat més justa i inclusiva. Un espai de diàleg obert entre institucions, equipaments i creadors, per compartir experiències i reptes en la intersecció entre cultura, gènere i drets humans.

L’art és diàleg, memòria compartida i força transformadora.

Els llenguatges artístics tenen la capacitat de trencar silencis, interpel·lar l’imaginari col·lectiu i obrir espais de reflexió i acció. En un món en constant canvi, la cultura esdevé una eina imprescindible per defensar els drets humans, garantir una democràcia viva i generar imaginaris crítics, plurals i lliures.

L’esdeveniment abordarà bones pràctiques de polítiques culturals, propostes transformadores i models de gestió que situen la cultura com a motor de resistència en contextos de conflicte i postconflicte. Des de les iniciatives de proximitat fins a les accions de solidaritat internacional, les jornades donaran veu a projectes que fan de la cultura un  pilar fonamental en la construcció democràtica i un poderós agent de canvi.


Programa
13.03 – Barcelona. Sala Verdaguer. Ateneu Barcelonès

 

10:00 h 

Presentació de la Jornada: a càrrec de l’ACP
Presentació de l’informe  Cultura i drets humans: Andrea Carrera


10.30 h

Propostes i bones pràctiques des de les entitats, institucions i equipaments culturals. Reptes i oportunitats

Un diàleg entre institucions i entitats per aproximar-nos a una proposta cultural amb un enfocament de drets humans.


Participants:

Jordi Fosas, director de la Fira Mediterrània de Manresa

Tena Busquets, directora d’Arts Escèniques Olot Cultura i Festival Sismògraf

Tracy Sirés, directora del Teatre Auditori de Granollers

Alfons Martinell, Codirector Càtedra UNESCO Pau Casals

Clàudia Torner, coordinadora d’Apropa Cultura

Núria Semperedirectora general ESMUC

Modera: Pep Marés, Ad Hoc Cultura


12.30 h 

Propostes i bones pràctiques des de l’entramat cultural català. Reptes i oportunitats

Un diàleg entre actrius, directores, músics i artistes, per aproximar-nos cap a una proposta de cultura amb un enfocament de drets humans i gènere.


Participants:

Marta G. Otín, directora de Centre Creació – Arsènic Granollers

Claudina Canals, pedagoga i ballarina

Laia Glück, músic

Marta Roma, músic i pedagoga

Lali Mateu, directora del Cos de Dansa Esbart Sant Cugat

Modera: Clara Narvion, periodista cultural


16.00 h 

Art, cultura i resistència. Construint identitats

Un diàleg a quatre bandes en contextos de conflicte i postconflicte, per a compartir perspectives de solidaritat internacional, i oferir dinàmiques als reptes locals i globals.

Cuba: Innovació i tradició en el desenvolupament local des d’una perspectiva cultural

Presentació de l’informe “Aproximació a les polítiques culturals cubanes”, a càrrec de Clàudia González, antropòloga sociocultural cubana.

Palestina: La resistència cultural davant l’ocupació

Intervenció d’ Imam Hammouri, presidenta de la Palestinian Performing Arts Network i directora del Popular Art Centre.

Colòmbia: La creació cinematogràfica i audiovisual com a eina de construcció de pau, memòria i desenvolupament territorial

Reflexió de Pilar Perdomo, directora, colorista i directora de fotografia sobre el paper de la cultura en la construcció de pau i la preservació de la memòria.

Kurdistan: La cultura com a identitat del poble kurd

Reflexió d’ Orsola Casagrande, periodista i editora d’Amics de més enllà de les muntanyes i altres contes del Kurdistan del futur, sobre la importància de la cultura en la identitat kurda.


Modera: Marta Salicrú, periodista cultural

 

Inscripcions aquí.

Reescriure la identitat: fins que la dissidència esdevingui costum

Taller d'escriptura amb Ivonne Alonso-Mondragon

Conduïda per Ivonne Alonso-Mondragón, investigadora, escriptora i activista especialitzada en estudis queer i decolonials, aquesta proposta convida a submergir-se en la tradició queer i dissident a Colòmbia i Llatinoamèrica, explorant com la literatura i l'escriptura es converteixen en eines de resistència, memòria i reconfiguració de les identitats.

A partir d’una aproximació crítica i creativa, el taller ofereix un espai per repensar les narratives imposades i donar veu a experiències silenciades. Mitjançant l’escriptura, els i les participants podran interrogar els discursos normatius i construir relats propis que reivindiquen la diversitat i que qüestionen els límits d’allò que anomenem normatiu per obrir  nous espais per a la reflexió i creació col·lectiva.

Aquest taller està obert a totes les persones interessades en l’escriptura com a eina d’expressió i resistència, independentment del seu bagatge previ. Es tracta d’un espai de trobada on compartir inquietuds, experiències i estratègies per reescriure la identitat i imaginar altres futurs possibles.

Ivonne Alonso-Mondragón aporta una mirada interdisciplinària que combina la recerca acadèmica amb l’activisme i la praxi creativa. La seva trajectòria està marcada per l’exploració de les relacions entre gènere, sexualitat i colonialitat, amb un compromís ferm per visibilitzar les històries marginades i fomentar processos de descolonització cultural.


Inscripcions

Feu clic aquí.


11.04 14.00 h a 19.00 h— Barcelona. La Bonne

Del Dabke palestí a Dream of the land

Masterclass per a professionals amb Sharaf DarZaid

Aquesta classe magistral ens convida a endinsar-nos en el món del Dabke, una dansa tradicional palestina carregada de significat i símbols de resistència.

A través dels seus moviments i dinàmiques, DarZaid ens oferirà una mirada fresca i creativa, i ens mostrarà com aquesta dansa popular pot transformar-se en un llenguatge contemporani i expressiu.

Aquesta proposta no només permet explorar les tècniques coreogràfiques del Dabke, sinó que també ens convida a reflexionar sobre la resiliència del poble palestí, en una fusió de tradició i modernitat per crear noves narratives escèniques vinculades a la recerca de la llibertat. A través d’aquest treball coreogràfic, els participants descobriran com cada gest pot adquirir nous significats en un context de resistència cultural.

La classe magistral s’emmarca dins del projecte Dream of the Land, una peça que fusiona el folklore palestí i la dansa d’arrel catalana amb la dansa contemporània. A través d’aquest projecte, Sharaf DarZaid i els ballarins de Palestina i Catalunya creen una potent simbiosi entre dues cultures i ens mostren com l’art pot ser una eina de transformació i unitat. Una oportunitat única per connectar amb la dansa palestina, la història i la lluita a través del moviment.


17.03 11h a 13h – Barcelona. La Turbo

Per inscripcions, escriu un correu a hola@festivalincert.cat