Paisatge sonor
Una trobada entre Catalunya i Palestina
- Música
L’actuació compta amb una barreja de melodies tradicionals i contemporànies, amb instruments com el llaüt i la guitarra, el nay i la gralla, així com diversos instruments de percussió. El resultat és una barreja harmònica de flamenc, jazz i música tradicional palestina i catalana.
Els músics s’uneixen per crear un paisatge sonor intens i evocador que transcendeix les fronteres culturals i mostra la bellesa de la col·laboració intercultural.
Direcció i llaüt: Iyad M. S. Staiti
Veu: Henneh Alhajhassan i Ouday Khatib
Viola i veu: Irene Zugaza
Nay: Mohammed N. M. Khamaysa
Guitarra flamenca: David Salgado
Piano: Eli Pons
Violí: Laura Urteaga
Gralla: Laia Glück
Percussió: Yanal Staiti
Producció: Al Kamandjati Emsemble, ESMUC, Taller de Músics i Cordes del Món
Durada: 60 minuts
27.02 19:00 h — Barcelona. L’Auditori (Entrada lliure amb taquilla inversa)
28.02 20:00 h — Vilassar de Dalt. La Massa Teatre amb la participació de la Coral Mareny (Entrada lliure amb taquilla inversa)
01.03 18:30 h — Mollet del Vallès. Teatre Municipal de Can Gomà amb la participació del Quartet de Corda de l’Escola Municipal de Música i Dansa de Mollet del Vallès: Lara Ramon, Gemma Ramon, Miquel Redón, violí Teia Martínez, violoncel el Cor Infantil i Cor Jove de l’Escola Municipal de Música i Dansa de Mollet del Vallès, i la directora Júlia Meya (Entrada lliure amb taquilla inversa)
02.03 11:30 h — Manresa. Teatre Conservatori amb la participació de músics i intèrprets del Conservatori Municipal de Música de Manresa (Entrada lliure amb taquilla inversa)
Objectiu la pau
- Fotografia
El novembre de 2016, Colòmbia va posar fi a més de cinquanta anys de conflicte armat entre el Govern nacional i les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia – Exèrcit del Poble (FARC-EP). Amb la signatura de l’Acord Final de Pau, més de 13.000 combatents —dels quals un terç eren dones— van lliurar les seves armes i es van instal·lar en les zones transitòries de normalització, on van iniciar el procés de reincorporació a la vida civil com a primer pas cap a la reconciliació nacional.
És possible guarir les ferides de les víctimes, transformar els factors que van originar el conflicte i construir una pau estable i duradora? A partir d’aquesta pregunta, la fotògrafa Alexa Rochi i Federico Ríos inicien un recorregut per la història recent del país, en paral·lel i interpel·lant-se entre si: Alexa Rochi, des de la seva experiència com a guerrillera de les FARC-EP i signant de pau, i Federico Ríos, amb més d’una dècada de feina relatant el conflicte des de les seves entranyes.
Fotografies: Alexa Rochi i Federico Rios
Curadoria: Consuelo Bautista
Disseny gràfic: Santiago Escobar
03.03 – 30.03 — Girona. Facultat d’Educació i Psicologia UdG (Universitat de Girona)
20.03 – 16.00 h — Girona Facultat d’Educació i Psicologia UdG (Universitat de Girona): visita comentada de l’exposició per l’equip d’International Action For Peace
21.03 – 17.00 h — Girona Facultat d’Educació i Psicologia UdG (Universitat de Girona). Xerrada: “La construcció de pau a Colòmbia, reptes i oportunitats” amb Güérima Mahecha, excombatent i firmant de pau i Ana Maria Murillo López, antropòloga i experta en drets humans i pau a Colòmbia
05.05 – 25.05 — Manresa. Biblioteca El Casino
El árbol de Matías
- Cinema
“Un dia Matías, el meu fill, em va preguntar sobre el meu avi patern. Jo no el vaig conèixer i el meu pare tampoc, per la qual cosa la resposta a aquesta pregunta la vam haver de buscar junts”. Com se li explica a un fill l’horror de les armes i de la guerra? Potser assenyalant la ferida que ha deixat i que ha ressorgit en cada generació de la família, especialment en els homes.
Comprendre la història nacional i familiar és una tasca complexa, però imprescindible per a mirar cap al futur. Veig el camí que va forjar el meu pare, i em pregunto si és l’esperança que pot il·luminar la vida de Matías i de tots nosaltres, els fills de Colòmbia.
Directora: Pilar Perdomo Munévar
Guió: Pilar Perdomo Munévar, Juan Soto
Història: Diego Cañizal
Productors Associats: Ana Laura Calderón y Diego Cañizal
Producció: Pilar Perdomo Munévar
Fotografia: Matías Castro Perdomo, Pilar Perdomo Munévar
Muntatge: Juan Soto
Edició de so: Isabel Torres
Animació: Daniel Arce – Domo Animato
So Directe: Camilo Martínez i Juan Manuel López
Música: Luis Felipe Palacio Torres
Disseny de cartell: Lady Chaparro
Subtitulat: Sally Station
Productora: Medusa Films
Amb el suport de: CNACC-Proimagenes Colombia
06.03 20.00 h — La Ràpita. Auditori Sixto Mir
07.03 17.45 h — Barcelona. Biblioteca Gabriel García Márquez amb la participació de la directora Pilar Perdomo Munévar
08.03 18.30 h — Miravet. Sala de l’Associació Cultural Lo Pergi amb la participació de la directora Pilar Perdomo Munévar
05.04 17:00 h — Girona. La Marfà
08.05 20:00 h — Inca, Mallorca. Teatre Principal d’Inca
In a thousand silences
- Realitat virtual
In a thousand silences és un viatge èpic a través de les històries personals i les experiències artístiques dels artistes palestins.
La instal·lació explora la riquesa cultural de la zona de Gaza i Cisjordània, posant el focus en els obstacles amb els quals s’enfronta el poble palestí a causa dels segrestos, els empresonaments i la censura. La peça es basa en dos anys d’entrevistes amb artistes d’arreu de Palestina i la diàspora. Les seves paraules es juxtaposen en un guió punyent que traça la inspiració, les ambicions i els reptes de les persones que conformen l’avantguarda d’un dels sectors artístics més apassionants del món.
Producció: Artists On the Frontline
Comissariat: Aitor Molina
Durada: 30 minuts
Idioma: Anglès
10.03 – 14.03 — Barcelona. Canòdrom. Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica (Entrada lliure)
24.03 – 28.03 — Cornellà. Biblioteca Clara Campoamor (Entrada lliure)
05.05 – 15.05 — Granollers. Can Jonch (Entrada lliure)
19.05 – 25.05 — La Seu d’Urgell. Teatre L’Única (Entrada lliure)
Colcha de retazos
- Titelles
Esperanza i Prudencio són dos joves camperols de la zona del Tolima que somien viure tranquils i formar una família a la terra que van heretar dels seus pares. Però la violència arriba fins a la porta de casa seva i es veuen obligats a desplaçar-se per buscar un lloc tranquil on tornar a començar.
Tenen la bona i mala sort de comprar una terra amb petroli, cosa que els situa en una cruïlla entre el govern i els grups subversius, fet que els obliga a exiliar-se per salvar les seves vides. Han de començar de zero en una ciutat que no és la seva, amb un idioma que no és el seu, i deixar enrere els seus costums per adaptar-se a unes de noves, mentre somien poder tornar a casa seva.
Molts anys després, el seu net, encuriosit per les històries i la nostàlgia dels seus avis, decideix buscar el lloc d’on van ser desplaçats, amb la intenció secreta d’ajudar-los a tornar perquè puguin passar els darrers anys de la seva vida a la terra que, emocionalment, mai no van abandonar.
Un petit viatge a la memòria de Colòmbia a través de la història d’una família que ha patit la violència, el desplaçament i la desprotecció d’un estat fallit.
L’espectacle aborda les múltiples realitats del desplaçament forçat i tots els interrogants que en sorgeixen: com es reconstrueix la vida i el teixit social lluny del país i comunitat d’origen?, com la memòria històrica contribueix a la justícia, la reparació i no repetició?
Després de l’espectacle s’obrirà un espai de debat a càrrec de l’Associació ACONPAZ (Asociación Construyamos Paz).
Direcció: Mario Alejandro Ochoa Hurtado
Dramatúrgia: Beatriz Mayerly Arevalo Poveda
Elaboració de titelles: Andrés Felipe Ledezma, Lizeth Paez Carrillo, Mario Alejandro Ochoa Hurtado
Escenografia: Mario Alejandro Ochoa Hurtado
Vestuari: Beatriz Mayerly Arevalo Poveda, Olga Lucelly Arevalo Poveda
Manipulació de titelles: Beatriz Mayerly Arévalo Poveda, Luisa Alejandra Pérez Sescun, Javier Mauricio Rojas Bolaños i Mario Alejandro Ochoa Hurtado
Llums i so: Jose Daniel Ochoa Arevalo
Idioma: castellà
Durada: 50 min + 40 min de debat posterior
13.03 20:00 h — Barcelona. Periferia Cimarronas
29.03 17:00 h — Girona. La Marfà
12.04 19:00 h — Sant Boi de Llobregat. Cal Ninyo
23.05 19:00 h — Sant Cugat. Sala d’Actes de l’Ateneu Santcugatenc
Dream of the land
- Dansa
Sharaf DarZaid, ballarí i coreògraf palestí dirigeix aquesta peça que combina tradició amb contemporaneïtat, reunint a ballarins de Palestina i Catalunya, en un projecte que mostra la unitat de les lluites humanes a través del poder transformador de l’art.
Aquesta proposta d’activitats neix fruit del programa Som Constructores, una iniciativa coordinada per l’Associació Catalana per la Pau amb la col·laboració del Programa d’Impuls de la Fira Mediterrània de Manresa.
Direcció: Sharaf DarZaid
Coreografia: Sharaf DarZaid
Performers palestins: Jouline Faqes, Shaden Qous i Zein Saadeh
Performers catalans: Sònia Serra, Eduard Roca, Claudina Canals i Carlota Malo
Producció: Associació Catalana per la Pau
Col·laboració: Popular Art Centre (Palestina)
Durada: 50 minuts
19.03 20:00 h — Sant Cugat. Teatre de Mira-sol
20.03 20:00 h — Granollers. Auditori de Granollers
21.03 18:00 h — Barcelona. Sala Milaway
Paisatge sonor.
Una trobada entre Catalunya i Kurdistan
- Música
La música i la dansa trenquen barreres i reivindiquen la resiliència i la resistència per mantenir vius els drets culturals del poble kurd, que viu un setge cada cop més ferotge.
Aquest concert és resultat del programa d’intercanvi artístic “Som Constructores” de l’Associació Catalana per la Pau i es va presentar en el marc del programa Konsera Kombûna Çadan (Concert d’Unió dels Pobles) l’abril de 2024 a la ciutat de Van, al Kurdistan turc.
Direcció: Ernesto Briceño
Gralla: Laia Glück, Quim Vinyes
Flautí i Tamborí: Magí Castro
Guitarra flamenca: David Salgado
Cor: Fadime Pulat
Violí: Baran Sari
Biluz: Reber Dinçer
Flautí: Baran Tangut
Percussió: Àlex Guitard
Durada: 60 minuts
03.04 — 20:00 h Barcelona. Centre Artesà Tradicionarius (Entrada lliure amb taquilla inversa)
04.04 — 18.30 h Sant Feliu de Llobregat. Auditori de Palau Falguera (Entrada lliure amb taquilla inversa)
06.04 — 19:00 h Vilafranca del Penedès. Claustre dels Trinitaris
Rojbash
- Cinema
Tot i que ha passat el temps, la reunió d’aquests actors demostrarà que la repressió de la llengua i la identitat dels kurds continua vigent. Els problemes que tenen per establir la relació de l’obra amb el present, la cada vegada més tràgica falta d’escenaris d’exhibició i el fet que els problemes entre ells estiguin segellats, són alguns dels diversos obstacles amb els quals s’enfronten. Rojbash se centra en la perseverança dels actors per a continuar els assajos malgrat tots aquests obstacles.
Aquest film es projectarà en col·laboració amb la Comuna de Cinema de Rojava, l’Observatori de Vídeos no Identificats de Catalunya – OVNI i amb la Federació Catalana de Cineclubs – FCCC.
Director: Özkan Küçük
Guió: Özkan Küçük
Fotografia: Koray Kesik
Direcció d’art: Sedat Barış
Assistent de direcció: Funda Karakaya
Idioma: Kurd amb subtítols en castellà
Repartiment: Kemal Ulusoy, Erdal Ceviz, Yıldız Gültekin, Nihat Öz, Nazmi Kırık, Cabbar Barış, Rêzan Kaya, Yavuz Akkuzu, Azad Tunç, Serap Sönmez, Rugeş Kırıcı, Hilmi Demirer, Ömer Şahin, Murat Batgi, Mizgin Kapazan, Alişan Önlü, Zelal Gündüz , Welat Akdag
Durada: 90 minuts
Any: 2023
25.04 19:00 h — Barcelona. Cinemes Zumzeig
3.05 19:00 h — Gualba. GualbaCreativa
22.05 20:00 h — Inca, Mallorca. Teatre Principal d’Inca
Night and Fog in Kurdistan
- Cinema
Mentre les noies s’escampen per Europa, el documental explica un relat poderós de resiliència i supervivència, explorant la història dels kurds i posant llum sobre el desplaçament de la comunitat yazidita. L’ISIS va atacar el poble iezidi per les seves creences l’any 2014. Almenys 300.000 dels 500.000 habitants van fugir a les muntanyes Sinjar.
Aquest film es projectarà en col·laboració amb la Comuna de Cinema de Rojava, l’Observatori de Vídeos no Identificats de Catalunya – OVNI i amb la Federació Catalana de Cineclubs – FCCC.
Directora: Shilan Saadi
Guió: Keyvan Fahimi, Shilan Saadi
Narració: Nafiseh Mousavi
Direcció de fotografia: Emine Deger
Il·lustració i pòster: Pejman Alipour
Edició: Hamila Moayed
Color: Hamidreza Fatourehchian, Borna Jamshidi
So: Ensieh Maleki
Música: Jamal Sameri
Composició música final: Shamal Charkhandaz
Arranjament: Bahman Faraji
Veus: Peyman Delshad (Big) i Ferhad Mensuri
Producció executiva: Samira Marzban, Hejar Nurani
Coproducció: Keyvan Fahimi, Inna Tedzhoeva, Zina Broyan, Fatosh Yildiz, Nazanin nana Valajam
Durada: 85 minuts
Any: 2023
26.04 19:00 h — Barcelona. Cinemes Zumzeig
And here I am
- Teatre
Durant el seu viatge, des de Cisjordània fins a l’exili a Noruega, es troba amb diversos desafiaments, incloent-hi la violència i la discriminació, però continua perseverant i aferrant-se al seu somni. La narració combina fets reals de la vida, del també intèrpret, Ahmed Tobasi amb fantasia, i tracta temes com l’ocupació, la resistència, la por, el dolor o l’heroïcitat.
The Freedom Theatre és un teatre del camp de refugiats de la ciutat de Jenin, que defensa la resistència i l’alliberament de Palestina a partir de la cultura popular i l’art. Des del juliol de 2023, el teatre ha sofert constants atacs per part de l’exèrcit israelià. El 13 de desembre passat, els dos directors del teatre (artístic i administratiu), Ahmed Tobasi i Mustafa Sheta, van ser detinguts. Tobasi va ser alliberat dos dies després, però Mustafa Sheta continua (fins al moment d’escriure aquesta presentació, el juny de 2024) detingut sota presó administrativa sense càrrecs.
Arriba a Barcelona després d’haver-se representat en diversos països, incloent-hi el Regne Unit, Palestina i els Emirats Àrabs Units.
Autor: Hassan Abdulrazzak
Direcció: Zoe Lafferty
Repartiment: Ahmed Tobasi
Escenografia: Sarah Beaton
Il·luminació: Andy Purve & Jess Bernberg
So: Max Pappenheim
Producció: Oliver King
Cap tècnic: Adnan Naghnaghiye
Traducció: Elena Cavero
Producció original: Developing Artists Producció actual: The Freedom Theatre
Durada: 80 minuts
Espectacle subtitulat en anglès
08.05 20:00 h — Granollers. Auditori de Granollers
09.05 20:00 h — Olot. Teatre Principal
10.05 20:00 h — Barcelona. Sala Beckett
11.05 18:30 h — Barcelona. Sala Beckett
16.05 20:00 h — La Seu d’Urgell. L’Única
18.05 18:00 h — Terrassa. Teatre Principal
Allò blanc de la llimona
- Teatre
Per fer allò que no van poder fer. Cuinar les receptes que no van poder cuinar. Ballar tot el que no van poder ballar. Menjar, riure, beure, brindar, celebrar i acomiadar-se com no es van poder acomiadar. Sis mesos després, els dotze joves es retroben per celebrar la vida. Per passar comptes amb una culpa que no saben d’on ve. La culpa de ser-hi, de no ser-hi, de ser-hi mentre d’altres no hi son, o de no ser-hi mentre d’altres hi son. Per enfrontar-s’hi. Per venjar-se’n. Per reparar-la. Per explotar-la. Per rebentar-la en mil bocins. Per convertir-la en alguna altra cosa. En què es pot convertir, la culpa?
Allò blanc de la llimona és el resultat en procés. Una creació escènica viva i col·lectiva que neix i creix a partir de les inquietuds, els desitjos, i les reflexions que conviuen en grup de dotze joves de Palestina i Catalunya, mentre es pregunten com es pot canviar el món des de l’escena. Com es pot arreglar. Per on s’ha trencat, i qui en té la culpa. A qui s’ha de culpar? I després de la culpa? Què hi ha, després de la culpa? Després d’aquesta culpa que tenim en comú, virulenta i verinosa, pot haver-hi alguna altra cosa? Es pot transformar en alguna altra cosa? En què es pot transformar, la culpa?
Direcció: Ahmed Tobasi i Marta G. Otin
Dramatúrgia: Jordi Casado
Artistes catalans: Mel Cassart, Ariadna Iranzo, Joana Jubany, Berta Llobet, Sergio Mora, Nacho Pérez
Artistes palestins: Saleem Alsark , Aya Samara, Bahaa Eldin, Chantal Rezeq, Ibrahim
Barahma, Mohammad Alqaise
Producció: Artists On The Frontline i Arsènic Espai de Creació
Durada: 45 minuts
24.05 — Granollers. Teatre Auditori
Altres horaris i ubicacions pendents de confirmació.
Amics de més enllà de les muntanyes i altres contes del Kurdistan del futur
- Publicació
O pot ser que la lluita per la independència hagi pres nous girs i noves formes?
Al llarg del segle XX i XXI, els kurds han estat reprimits, despullats dels seus drets bàsics —des de la llengua fins a la ciutadania— i les seves aspiracions polítiques han estat aixafades a cada moment. En aquesta antologia innovadora, els autors kurds imaginen un futur més lliure, un futur en què ja no sigui il·legal el fet ser kurd.
Des de l’ecoactivisme futur fins a la guerra amb drons, aquestes històries exploren diferents costats de la lluita actual a través de la metàfora del futurisme fins a un efecte enlluernador. La primera antologia de ciència-ficció kurda que s’ha recopilat i publicat al Regne Unit.
En col·laboració amb Radical Books
Editors: Orsola Casagrande i Mustafa Gundogdu
Data i lloc de presentació pendents de confirmació.